← Terug naar Nieuws

‘Het werk van SEM heeft mijn hart’

Het SEM-bestuur heeft een nieuwe voorzitter: mr. Tom Vroon (73). Tom heeft veel ervaring als bestuurder. Dat hij juist nu bij SEM actief wordt, is heel bewust. “Het werk van SEM heeft mijn hart.”

Tom zag met eigen ogen wat grensoverschrijdend gedrag doet met mensen en juist daarom wil hij zich actief inzetten bij een organisatie als SEM. “Ik maakte van dichtbij mee hoe slecht een slachtoffer van machtsmisbruik van een voorganger werd gehoord en hoeveel er kapot gemaakt werd door mensen van wie je dat niet verwacht. Dat raakte me sterk.”

De nieuwe voorzitter hoorde jaren terug voor het eerst van SEM door een radio-interview met de oprichter van de stichting. “Ik dacht gelijk wat verstandig dat er zo’n organisatie komt. Deze materie is zo gevoelig. Wat goed dat dat nu zorgvuldig wordt aangepakt. Juist in de kerk en christelijke organisaties is grensoverschrijdend gedrag zo pijnlijk. Daar doet het extra zeer als het zich toch voordoet.”

Tom verheugt zich op zijn rol als SEM-voorzitter. “Het is een vitale organisatie die een heel belangrijk doel dient. Het is ook fijn dat ik het goed getroffen heb met mijn medebestuurders. Het is een leuke club mensen bij elkaar die met passie hun werk doet.”

Er liggen volgens Tom veel taken voor het bestuur om op te pakken of mee door te gaan. “Dan denk ik onder andere aan het blijven bieden van goede randvoorwaardes aan de vertrouwenspersonen. Het nog professioneler maken van de organisatie. Kijken of nauwere samenwerking met andere meldpunten, zoals Veilige Kerk, mogelijk is. De eerste voorzichtige contacten zijn daar al gelegd. Wat ook belangrijk is:  dat we als organisatie nog meer aansluiting zoeken bij de deelnemers.”

Welke inbreng krijgt hij als voorzitter in dit alles? “Dat weet ik nog niet. Ik ben net begonnen en wil me eerst eens goed inwerken."

Korte bio

Mr. Tom Vroon deed voor zijn pensioen veel ervaring op als bestuurder van een zelfstandig bestuursorgaan voor bouw in de gezondheidszorg. Hij was ook jarenlang actief in onderwijs- en zorgbesturen. Verder was hij voorzitter van een aantal commissies voor de behandeling van bezwaren, beroepen en geschillen. Tegenwoordig is hij pastoraal ouderling in een protestantse gemeente en betrokken bij de Stichting Hart voor Albanië.